Johan Schmitz

Hur presenterar du dig själv kortfattat
En naturfrälst smålänning som älskar att vistas i naturen, både med och utan kamera. Jobbar som marknadschef i familjeföretaget, avnjuter mycket musik och pysslar en del med scouting. Bor på en mindre gård i en mangårdsbyggnaden från 1800-talet, med naturen inpå knuten.

Hur många år har du fotograferat och hur startade det hela?
Jag har älskat att fotografera sedan jag köpte min första analoga kompaktkamera 1998. Det var inför en resa med musikkåren till Italien. 2005-2006 gick jag på Naturfotolinjen på Ålands folkhögskola och sedan dess fotograferar jag mer aktivt. 

Hur ser en bra bild ut i dina ögon?
En bra bild kan se ut på många sätt! Bilden ska suga tag i mig när jag ser den. Det där suget kan framkallas av en välkomponerad storslagen landskapbild, av en symbolisk och kanske till och med nonfigurativ bild, eller varför inte av ett djurporträtt av en vild individ i sin omgivning.

Vad är typiskt för just dina bilder?
I mina bilder jobbar jag med många olika infallsvinklar – det beror lite på vilken inspiration som infinner sig. Jag jobbar med alla motivkategorier – allt från vilda djur och fåglar, till landskap och makro. Jag är lite ”periodare” vad det gäller motivval, så i perioder kan det vara endast landskap som gäller och ibland är det endast makro som gäller.

En av grundbultarna är att jag tycker om att stå, sitta eller ligga bakom kameran länge och jobba med ett och samma motiv. Kompositionen bestämmer jag omsorgsfullt genom att flytta mig fram och tillbaka, upp och ner, millimeter för millimeter. Jag jobbar mycket med de visuella elementen; form, färg, rörelse, linje, textur, och så vidare. Även symboliska element i fotografierna är något jag jobbar med, mer och mer. Det är en utmaning! Sist, men inte minst, vill jag så gott som alltid ha in ett eller flera abstrakt element bilden, allt för att jag och andra betraktare ska få lite tuggmotstånd.

Du har ett särskilt förhållande till djur och natur, vill du förklara lite mer?
I naturen känner jag mig som hemma. Jag har alltid älskat att vara utomhus, antingen i den djupa småländska skogen, vid det öppna havet eller på det mäktiga fjället. När man vistas i naturen är det naturens villkor som gäller. Respekterar jag den, känner jag respekten tillbaka. Tiden får röra sig fritt och man kan koncentrera sig på att bara leva för stunden. Förflyttning sker till fots och man kan aldrig springa fortare än att man hinner med allt.

Vad är viktigast för dig i ditt fotograferande?
Naturfotografering är meditation för mig – det viktigaste är att vara ute och låta inspirationen överväldiga mig. 

Hur länge har du varit medlem i Photonatura? Vilken betydelse har medlemskapet haft för dig som naturfotograf?
Mitt medlemskap i PN sedan januari 2009 har givit mig nya vänner och värdefulla kontakter. Jag har även fått se andra medlemmars fantastiska bilder och lyssna till deras intressanta föredrag. Kort och gått och PN-medlemskapet mycket inspirerande och lärorikt! 

Har du gjort böcker/föreläsningar/utställningar?
Jag bedriver en hel del utställningsverksamhet. Mina fine art prints har ställts ut i bland annat konsthallar, på bibliotek och i affärer. Utställningar är väldigt roligt att genomföra därför att man tar fotografiet till ”nästa nivå”; från den enskilda bilden i datorn, till helheten, upphängningen, vernissagen och alla spännande kommentarer från betraktarna. Förläsningar och kurser håller jag också, dock inte lika frekvent. Någon bok har det inte blivit, men det är en dröm som ska förverkligas inom en inte alls för avlägsen framtid.

Hur ser dina framtidsplaner ut i ditt fotograferande?
Jobba vidare med olika fotografiska projekt, dels på hemmaplan, dels på resande fot. Resor ger mig perspektiv på tillvaron och få se nya platser är alltid inspirerande!  

Kan du nämna några eller någon fotograf som inspirerar dig?
Det finns många. Jag tittar väldigt mycket på bilder från olika fotografer och andra konstnärer – både amatörer och professionella. De som varit mina största inspirationskällor sedan 2005 är nog Anders Geidemark, Terje Hellesö och Jan Töve.  

Har du några råd till de som just börjat med fotografi?
Fotografera, fotografera och fotografera. När man gjort det kan man titta på bilder och konstverk och sedan ge sig ut och fotografera mera. När man fått ihop ett gäng bilder – gör något med dem. Fixa en utställning, arrangera ett föredrag eller något.

Har du exempel på några favoritbilder bland dina egna?

En bild från favoritfotoplatsen på Åland – Geta. Bilden heter ”Hällristningen”.


En bild från svenska fjällen som symboliserar friheten det innebär att få vistas i naturen. Bilden saknar titel.


En bild från Island på samma tema. Titeln är ”Frihet”.


Min första ”riktigt bra bild” som jag tycker står sig fortfarande. Titeln är ”Regnsmycket”.

Se mer utav hans bilder på hemsidan och blogg.
http://www.johanschmitzphotography.com
kontakta honom på, Epost: johan.schmitz@gmail.com